Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης της προστασίας της ιδιοκτησίας μας. Πριν μερικά χρόνια η τοποθέτηση ενός συστήματος ασφαλείας για τον χώρο μας ήταν πολυτέλεια, σήμερα όμως αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Διαρρήξεις και κλοπές υπήρχαν και παλιότερα σε μικρότερο βαθμό, όμως τα τελευταία χρόνια και με συνάρτηση την οικονομική κρίση που επικρατεί τα φαινόμενα αυτά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Στόχος των επίδοξων διαρρηκτών είναι χρηματικά ποσά και τιμαλφή είδη που μπορεί να υπάρχουν μέσα στα σπίτια μας. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι έχουν αλλάξει και οι ώρες δράσης τους με αποτέλεσμα να παραβιάζουν σπίτια ακόμα και με τους ιδιοκτήτες τους να βρίσκονται εντός αυτών θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ίδιες τους τις ζωές τους προκειμένου να αφαιρέσουν ότι πολύτιμο μπορούν να βρουν.
Ένα πλήρες σύστημα συναγερμού είναι αυτό που μπορεί να αποτρέψει όλες αυτές τις παραπάνω καταστάσεις και στην κυριολεξία να σώσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Η πλειοψηφία των ανθρώπων και λόγω της οικονομικής κατάστασης το θεωρεί ως περιττό μέσο προστασίας και συνήθως προχωράει στην εγκατάστασή του μετά από κάποιο κρούσμα που θα ακούσει ότι συνέβη σε οικείους τους ή το χειρότερο μετά από κρούσμα που έγινε δυστυχώς στους ίδιους. Επομένως η πρόληψη για όλα αυτά με την εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας λειτουργεί αποτρεπτικά για όλους τους επίδοξους διαρρήκτες.
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη συναγερμών (ενσύρματοι-ασύρματοι – εξωτερικού χώρου) καθώς και μεγάλης ποικιλίας ποιότητάς τους (πιστοποιημένοι και επώνυμοι-φθηνοί και αμφιβόλου ποιότητας). Για την σωστότερη επιλογή θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε επαγγελματίες εγκαταστάτες και εταιρίες συστημάτων ασφαλείας και όχι σε οποιοδήποτε που μας συστήνεται ως εγκαταστάτης χωρίς να έχει τα απαραίτητα χαρτιά για να προχωρήσει στην εγκατάσταση του συναγερμού στον χώρο μας. Θεωρούμε σκόπιμο να απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες εγκαταστάτες και εταιρίες ειδικά εκπαιδευμένους και κατόχους της ειδικής άδειας εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας. Η άδεια του εγκαταστάτη εκδίδεται από την Ελληνική Αστυνομία και μόνον αυτός που την κατέχει πληροί όλα τα κριτήρια και έχει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τον σχεδιασμό, την εγκατάσταση και την συντήρηση των συστημάτων ασφαλείας. Οποιοδήποτε άλλος δεν διαθέτει αυτήν την άδεια είναι παράνομος.
Μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρότυπα και κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EN standart) για τα συστήματα ασφαλείας. Το πρότυπο EN50131-1 αφορά την παραγωγή και πιστοποίηση συστημάτων συναγερμού τα οποία κατατάσσονται σε 4 κατηγορίες (Grade 1-4) αναλόγως τον βαθμό ασφαλείας και της επικινδυνότητας του χώρου. Πιστεύουμε ότι είναι σωστό η επιλογή μας να έχει ως κριτήριο αυτές τις πιστοποιήσεις των προϊόντων ώστε να έχουμε την ασφαλή επιλογή για το χώρο μας.
Σημαντικό ρόλο στην επιλογή μας πρέπει να είναι και η εγγύηση για την σωστή λειτουργία του συστήματος ασφαλείας που θα πρέπει να μας παρέχει ο εγκαταστάτης να είναι τουλάχιστον 2 ετών (βάση νομοθεσίας) καθώς και την μετέπειτα εξυπηρέτηση (after sales) από τον ίδιο. Ένας μη επαγγελματίας εγκαταστάτης πιθανόν θα χαθεί μετά την εγκατάσταση του συναγερμού και δεν θα μπορούμε να τον βρούμε ποτέ με συνέπεια να μείνουμε μετέωροι και χωρίς λύση σε πιθανών πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει.
Τέλος οι συστάσεις για επαγγελματία εγκαταστάτη από άλλους ικανοποιημένους πελάτες και τα έργα του δείχνουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα και την συνέπεια του εγκαταστάτη που θα επιλέξουμε χωρίς να κοιτάζουμε μόνο το οικονομικό κομμάτι γιατί δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις το πιο φθηνό στο τέλος το πληρώνουμε πολύ ακριβά.
Ένα σύστημα συναγερμού αποτελείται από τα εξής :
Α) Κεντρική μονάδα
Β) πληκτρολόγιο
Γ) σειρήνες συναγερμού
Δ) Ανιχνευτές κίνησης (εσωτερικού χώρου)
Ε) Μαγνητικές επαφές
Στ) Μπουτόν πανικού
Ζ) Ανιχνευτές κίνησης (εξωτερικού χώρου)
Αναλυτικότερα :
Α) Η κεντρική μονάδα είναι η καρδιά του συναγερμού και για αυτό το λόγο θα πρέπει να μην είναι εύκολα προσβάσιμη και σε εμφανή μέρος. Εκεί καταλήγουν όλες οι καλωδιώσεις ή οι δέκτες σε περίπτωση ασύρματης μονάδας και συνδέονται επάνω στην πλακέτα του συναγερμού για να λειτουργήσουν. Εντός της μονάδας τοποθετείται και επαναφορτιζόμενη μπαταρία ικανή να τροφοδοτήσει το σύστημα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος για τουλάχιστον 24 ώρες το ελάχιστο ώστε το σύστημα να λειτουργεί αδιαλείπτως.
Β) Το πληκτρολόγιο του συναγερμού τοποθετείται δίπλα από την κεντρική είσοδο-έξοδο του χώρου ώστε να προγραμματίζεται ο μικρότερος δυνατός χρόνος εισόδου για την πληκτρολόγηση του σωστού κωδικού και την απενεργοποίηση του συναγερμού κατά την είσοδό μας στον χώρο.
Γ) Οι σειρήνες σε κάθε σύστημα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο. Η εξωτερική αυτόνομη σειρήνα θα πρέπει να τοποθετείται σε εμφανές και ψηλό σημείο ώστε να είναι ευδιάκριτη και να διαθέτει ενδεικτικά led για να φαίνεται ότι λειτουργεί και ο ήχος της να είναι τουλάχιστον 115dB ώστε να ακούγεται δυνατά ειδοποιώντας τους γείτονες και ταυτόχρονα να αποτρέπει τους διαρρήκτες. Η εσωτερική σειρήνα θα πρέπει να τοποθετείται εντός του εσωτερικού χώρου μακριά όμως από τα υπνοδωμάτια και η λειτουργία της είναι να χτυπάει ταυτόχρονα με την εξωτερική δημιουργώντας πανικό στον εξωτερικό χώρο κάνοντας αδύνατη την παραμονή εντός του χώρου από τυχών επίδοξους διαρρήκτες.
Δ) Οι ανιχνευτές κίνησης (εσωτερικού χώρου) τοποθετούνται εντός του χώρου σε καίρια σημεία ώστε να καλύπτουν τον εσωτερικό χώρο και να λειτουργούν μόνο όταν ο συναγερμός είναι οπλισμένος σε πλήρη όπλιση. Όταν είμαστε εντός του χώρου το σύστημα απομονώνει αυτόματα αυτούς τους ανιχνευτές ώστε να μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα έχοντας περιμετρική προστασία από τις μαγνητικές επαφές στις πόρτες και τα παράθυρα.
Ε) Οι μαγνητικές επαφές τοποθετούνται περιμετρικά του χώρου όπου υπάρχουν πόρτες και παράθυρα και η επιλογή της τοποθέτησης τους γίνεται από εμάς (π.χ. αν τοποθετηθούν στα εξώφυλλα ή στα τζάμια ή και στα δύο μαζί σε ξεχωριστές ζώνες βεβαίως. Μία σωστή και πλήρης εγκατάσταση δεν εξαιρεί κανένα άνοιγμα (πόρτα ή παράθυρο) από την μη παγίδευσή του με μαγνητική επαφή με την δικαιολογία ότι είναι ψηλά ή δεν νομίζω ότι θα μπει διαρρήκτης από το άνοιγμα αυτό.
Στ) Τα μπουτόν πανικού τοποθετούνται σε σημεία που είναι εύκολο να πατηθούν δε περίπτωση που αντιληφθούμε κάτι ύποπτο και θέλουμε να ειδοποιήσουμε το κέντρο λήψεως σημάτων ή απλά να ηχήσουν οι σειρήνες ώστε να απομακρυνθεί ο επίδοξος εισβολέας.
Ζ) Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην εξωτερική προστασία των χώρων με ειδικούς ανιχνευτές εξωτερικού χώρου που δεν ανιχνεύουν μικρά ζώα (γάτες ή μικρούς σκύλους) ούτε κινούμενα φυτά αλλά μεγαλύτερους όγκους (π.χ. άνθρωποι) και έχουν σκοπό να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός πριν ο διαρρήκτης ανοίξει και καταστρέψει κάποιο άνοιγμα ώστε να δοθεί συναγερμός από την αντίστοιχη επαφή προκαλώντας ζημιά στο άνοιγμα αυτό. Με αυτή την επιλογή αυτή όποιος επίδοξος εισβολέας πλησιάσει στα ανοίγματα του χώρου να ανιχνευτεί και να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός ώστε να τραπεί σε φυγή χωρίς να προξενήσει ζημιά σε πόρτα ή παράθυρο γλιτώνοντας ο ιδιοκτήτης του χώρου και το κόστος της επισκευής τους.
Τέλος το σύστημα ασφαλείας θα πρέπει να συνδέεται με κεντρικό σταθμό λήψεως σημάτων για να παρακολουθείται η κατάσταση του 24ώρες το εικοσιτετράωρο λαμβάνοντας αναλυτικά όλα τα σήματα που θα στέλνει (συναγερμός και από ποια ζώνη προκλήθηκε, διακοπή ρεύματος, επαναφορά ρεύματος, τεστ τηλεφωνικής γραμμής κ.α.) και στη συνέχεια να ενημερώνει τους υπεύθυνους του χώρου καθώς και την αστυνομία σε περίπτωση διάρρηξης. Αυτός είναι και ο πιο ιδανικός τρόπος προστασίας της περιουσίας μας αλλά και εγγύηση για τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την τοποθέτηση του συστήματος συναγερμού ότι θα λειτουργεί σωστά. Οι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό γίνεται μέσω απλής τηλεφωνικής γραμμής αλλά και μέσω 3G-4G γραμμής κινητής τηλεφωνίας με GSM/GPRS για μεγαλύτερη ασφάλεια έναντι της απλής τηλεφωνικής γραμμής.