Η σημασία του συστήματος ασφαλείας και ο σωστός τρόπος επιλογής του

Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης της προστασίας της ιδιοκτησίας μας. Πριν μερικά χρόνια η τοποθέτηση ενός συστήματος ασφαλείας για τον χώρο μας ήταν πολυτέλεια, σήμερα όμως αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Διαρρήξεις και κλοπές υπήρχαν και παλιότερα σε μικρότερο βαθμό, όμως τα τελευταία χρόνια και με συνάρτηση την οικονομική κρίση που επικρατεί τα φαινόμενα αυτά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Στόχος των επίδοξων διαρρηκτών είναι χρηματικά ποσά και τιμαλφή είδη που μπορεί να υπάρχουν μέσα στα σπίτια μας. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι έχουν αλλάξει και οι ώρες δράσης τους με αποτέλεσμα να παραβιάζουν σπίτια ακόμα και με τους ιδιοκτήτες τους να βρίσκονται εντός των σπιτιών τους θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ίδιες τους τις ζωές τους προκειμένου να αφαιρέσουν ότι πολύτιμο μπορούν να βρουν.

image-2

Ένα πλήρες σύστημα συναγερμού είναι αυτό που μπορεί να αποτρέψει όλες αυτές τις παραπάνω καταστάσεις και στην κυριολεξία να σώσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Η πλειοψηφία των ανθρώπων και λόγω της οικονομικής κατάστασης το θεωρεί ως περιττό μέσο προστασίας και συνήθως προχωράει στην εγκατάστασή του μετά από κάποιο κρούσμα που θα ακούσουν ότι συνέβη σε οικείους τους ή το χειρότερο μετά από κρούσμα που έγινε στους ίδιους. Επομένως η πρόληψη για όλα αυτά με την εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας λειτουργεί αποτρεπτικά για όλους τους επίδοξους διαρρήκτες.

image-9

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη συναγερμών (ενσύρματοι-ασύρματοι – εξωτερικού χώρου) καθώς και μεγάλης ποικιλίας ποιότητάς τους (πιστοποιημένοι και επώνυμοι-φθηνοί και αμφιβόλου ποιότητας). Για την σωστότερη επιλογή θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε επαγγελματίες εγκαταστάτες και εταιρίες συστημάτων ασφαλείας και όχι σε οποιοδήποτε που μας συστήνεται ως εγκαταστάτης χωρίς να έχει τα απαραίτητα χαρτιά για να προχωρήσει στην εγκατάσταση του συναγερμού στον χώρο μας. Θεωρούμε σκόπιμο να απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες εγκαταστάτες και εταιρίες ειδικά εκπαιδευμένους και κατόχους της ειδικής άδειας εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας. Η άδεια του εγκαταστάτη εκδίδεται από το υπουργείο προστασίας του πολίτη και μόνον αυτός που την κατέχει πληροί όλα τα κριτήρια και έχει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας. Οποιοδήποτε άλλος δεν διαθέτει αυτήν την άδεια είναι παράνομος.

Μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρότυπα και κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EN standart) για τα συστήματα ασφαλείας. Το πρότυπο EN50131-1 αφορά την παραγωγή και πιστοποίηση συστημάτων συναγερμού τα οποία κατατάσσονται σε 4 κατηγορίες (Grade 1-4) αναλόγως τον βαθμό ασφαλείας και της επικινδυνότητας του χώρου. Πιστεύουμε ότι είναι σωστό η επιλογή μας να έχει ως κριτήριο αυτές τις πιστοποιήσεις των προϊόντων ώστε να έχουμε την ασφαλή επιλογή για το χώρο μας.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή μας πρέπει να είναι και η εγγύηση για την σωστή λειτουργία του συστήματος ασφαλείας που θα πρέπει να μας παρέχει ο εγκαταστάτης να είναι τουλάχιστον 2 ετών (βάση νομοθεσίας) καθώς και την μετέπειτα εξυπηρέτηση (after sales) από τον ίδιο. Ένας μη επαγγελματίας εγκαταστάτης πιθανόν θα χαθεί μετά την εγκατάσταση του συναγερμού και δεν θα μπορούμε να τον βρούμε ποτέ με συνέπεια να μείνουμε μετέωροι και χωρίς λύση σε πιθανών πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει.

image-6

Τέλος οι συστάσεις για επαγγελματία εγκαταστάτη από άλλους ικανοποιημένους πελάτες και τα έργα του δείχνουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα και την συνέπεια του εγκαταστάτη που θα επιλέξουμε χωρίς να κοιτάζουμε μόνο το οικονομικό κομμάτι γιατί δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις το πιο φθηνό στο τέλος το πληρώνουμε πολύ ακριβά.

by innova

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *